top of page

Tenk positivt, for da klarer vi det


Visste du at det er viktig å tenke varme kjærlige tanker om seg selv? Vi tror kanskje at det ikke er så viktig, men det er utrolig hvor naturlig det blir å rette ryggen og bevege seg med lette dansetrinn, når vi føler at det er helt OK å være oss. Når vi danser fremover i verden på denne måten blir det mye lettere å tenke klokt, slik at vi tar vare på klimaet for de som foreløpig er bittesmå, eller kanskje ikke er født enda. Vi kan også motivere oss, og trene slik at vi øker intensiteten på de varme følelsene vi har for oss selv.


Vi startet alle med å like oss selv.

Jeg kjenner på meg at den lille jenta på bildet liker seg selv. Vi ser det våkne blikket som søker ut i verden og ser etter folk hun kan møte, og ting hun kan lære. Vi var alle små en gang. Vi var helt uskyldige der vi så på verden og lærte av de rundt oss. Og vi lærte kjapt.


Det er ingen selvkritikk eller sensur hos et lite barn. Det kommer etterhvert som de har blitt dukket mange nok ganger i livets skole. Vi som har hatt erfaring av å være sammen med de riktig små vet at de utfolder seg helt uhemmet, uten tanke på at det skulle være noe galt med seg selv. Jeg husker den virvelvinden min datter var når hun snurret rundt i stua som fireåring og strålte over noe hun nettopp hadde lært. Det er egentlig naturlig for oss voksne også. Vi må bare huske det.


Hvorfor har klimaet noe med å like seg selv å gjøre?

Klimautfordringene vi har foran oss krever at vi tenker nytt og fleksibelt, og det greier vi bare om vi tenker positivt om oss selv. De gamle løsningene har gitt oss den verden vi har nå, og det er viktig at vi finner ut hvilke deler av denne verden det er på tide å si farvel til, og hvilke nye spirer vi skal omfavne og gjødsle slik at de vokser til løsninger som monner.


Siden det å ta hensyn til klimaet er en helt ny ting for de fleste av oss, må vi tenke nytt, og det er mye enklere når vi nyter oss selv akkurat som den blomsten vi er. Vi har tilgang til ny frisk tenking når vi føler oss beskyttet og liker oss selv[1]. Da er det mye lettere å ta hensyn til det vi vil oppnå, samtidig som vi husker erfaringer fra tidligere og tar hensyn til omgivelsene rundt oss for å finne ut hva som kan være optimalt i akkurat denne situasjonen. Jeg liker ordet tenkehjernen for denne måten å tenke på. Når vi føler oss dårlige har vi bare tilgang til gamle tanker, som vi har tenkt mange ganger før. Autopiloten kan være et passende navn på denne delen av hjernen.


Når vi liker oss selv er det så mye lettere å se at andre også er fine blomster. Når vi setter pris på de rundt oss vil vi ikke være så kritiske, og da vil også de andre føle seg bedre, og derved få god kontakt med tenkehjernen sin. På denne måten kan vi støtte hverandre i å utvikle en klimabevissthet som kjennes godt for oss selv og de rundt oss. Når vi tenker positivt, så klarer vi det.


Hvorfor er det ikke alltid så lett å like seg selv.

Det aller beste vil være om alle kan tenke: «Jeg er helt fin akkurat slik jeg er.» Jeg vet at det lett føles som om det er irrasjonelt og på en måte litt ulovlig å like seg selv. Kanskje vi får høre at vi er dumme eller innbilske om vi sier det høyt. Janteloven har jo satt sitt tydelige preg på landet vårt. «Du skal ikke tro at du er no


e». Jeg har også hørt noen si at man ikke har lov til å være fornøyd med seg selv så lenge det er noen som lider i verden. Min erfaring er det helt motsatt av dette.


Når jeg liker meg selv blir det lettere å handle, slik at jeg kan gjøre det jeg egentlig vil. De gangene jeg ikke synes jeg duger, blir jeg passiv, og kanskje til og med kritisk mot de jeg ser at heller ikke strekker til. Det er jo ikke nyttig for noen. Vi kan jo ikke anklage oss selv for at vi lever nå. Vår verden i dag er ikke lagt tilrette for at vi skal kunne klare å gjøre alle ting rett for klimaet. Hvis vi er takknemlig for at vi er akkurat slik vi er, så finner vi lettere og raskere ut hvordan vi skal gjøre nye tiltak.


Det å tenke logisk på klimaet og framtida har vært viktig for meg i noen år, og det blir lettere jo mer jeg setter pris på hvem jeg selv er. Dette er trikset jeg har brukt for å komme rundt den indre motstanden som forsøker å nekte meg å like meg selv. Det har vist seg å virke.

Hvis du finner dette interessant vil jeg gjerne høre fra deg. Trykk på ordet «kontakt» øverst på siden og legg igjen mailadressen din, så tar jeg kontakt. Du kan også klikke på den gule knappen og avtale en samtale med meg.


[1] Kunnskapen om hjernens evne til fleksibilitet er fra oppslagsverket: Neuroscience International Sixth Edition. Editors: Dale Purves, George J. Augustine, David Fitzpatrick, William C. Hall, Anthony-Samuel LaMantia, Richard D. Mooney, Michael L. Platt and Leonard E, White. Oxford University Press 2018. Side 687, 688.


Oppdag gleden av å være en del av klimaløsningen

Senk skuldrene, og hjelp jorden tilbake til hektene samtidig som du ivaretar behovene til deg og dine

20 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page